søndag den 29. september 2013

Bagagerumsmarked

I dag var det næst sidste bagagerumsmarked på Dyrskuepladsen for i år. Det var tydeligt at se, det er blevet efterår. Da jeg stod op i morges regnede det. Måske det havde fået en del sælgere til at ombestemme sig og blive hjemme. I hvert fald var det et noget sølle marked der ventede mig, da jeg var kommet hjem fra zumba. Det var bidende koldt, så jeg forstår godt, at folk ikke gider stå ude fra kl. 10 - 16 på denne årstid. Jeg selv nåede helle markedspladsen i gennem på en time. Jeg fandt kun et par småting. Man kan vel kalde mig "samler på budget." I hvert fald lader jeg hellere tingene stå, end betale mere for dem, end jeg selv synes de er værd. Jeg så en lille kagedåse med en pris på 110 kr. Den samme dåse havde jeg selv givet 20kr for. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der virkelig findes personer, som er villige til at betale 110 kr. for en lille bitte kagedåse? Sikkert. Men det er ikke mig. Jeg fandt 2 dåser. De stod sammen med en kæmpe samling med varierende priser. Jeg valgte de billigste. Jeg købte den med roserne, fordi jeg synes at mønsteret på siden er rigtig sødt. Den lille farverige kaffedåse, er en kunstdåse fra Irma. Den er lavet af Karl Åge Riget i 1984 - altså lidt senere end den "Retro periode" jeg normalt holder mig til. Men de skarpe farver er jo lige mig. Jeg forestillede mig, at den vil kunne bruges som skjuler for en krydderurt i køkkenet, eller måske noget helt andet. Jeg købte også en æske med grønne japanske retro glasbakker i Laurids Lønborg stil.

 

Der fulgte et gratis  Readers Digest "Det Bedste" med fra 1963 og jeg glæder mig meget til at læse historien om "negerstudenten, der ikke ville give op." En historie af Alex Haley. "The man who whouldn't quit." Jeg har læst en del bøger af Alex Haley, da jeg jo har haft stor interesse for borgerrettighedsforkæmpere, på lige for med ham. At man i 1963 valgte at oversætte "the man" med "negerstudenten," provokerer mig en del, da jeg altid har fundet ordet utrolig nedladet. Af samme grund har jeg jo valgt at samle på politisk ukorrekte ting. Jeg har fundet historien på Internettet og i kan læse den på sit originale sprog, her. Det er heldigvis sjældent at nogen bruger ordet neger i dag!
 

 
.

Efterårsmarked og fødselsdag i genbrugsbutikker

Det er ikke så tit jeg har tit til at tage i de genbrugsbutikker, som ligger uden for Aalborg mere, da jeg ikke kan nå det efter arbejdstid og ikke har flere feriedage tilbage. Så da jeg så, at min yndlings genbrugsbutik "Kirkens Korshærs genbrug" holdt efterårsmarked i går, lørdag, var jeg ikke sen til at beslutte mig for at tage der over. Der var mange mennesker og ikke meget at komme efter. Der var 50 % og rigtig billige bøger. Derfor købte jeg lidt rejsebøger. De gamle rejsebøger købte jeg mest for de sjove retro forsider. Bogen om Paris kunne ikke være mere velkommen, da jeg netop har bestilt en rejse til Paris i december. Den grønne bog er en engelsk børnebog om venner med nogle fine billeder i. Den røde er "Livskunstens Almanak" om kunsten at leve vel.

  
Jeg kunne ikke stå for det sjove grøntsags fad i fajance og den lille urtepotte var sjovere end de traditionelle fra Ikea, så derfor kom den også med hjem.

  
Lidt julesager blev det også til. En lille lysedug og en gammel udgave af min yndlingsjulebog om nissernes jul. Jeg elsker de sjove illustrationer af dyr og nisser og der er altså noget lidt mere særligt over en gammel slidt bog, frem for min egen paperback udgave. Derfor kom den med hjem, på trods af det manglende ryg.

 
En time senere tog jeg ind til centrum, hvor Butik 21 Retro Genbrug havde inviteret alle til 1 års fødselsdag med retro kagebord, the, kaffe og Jolly Cola. Det var en rigtig fint kagebord de havde stillet an med og når man gik rundt i butikken, sad der folk og drak kaffe og spiste kage i de hyggelige kroge rundt omkring. Jeg tog selv en kop kaffe og et stykke citron kage med til et lille bord, hvor jeg sad blandt stikkontakter og andet godt retro.

  
 

Jeg købte et glaslåg, som jeg har manglet til en krukke længe. I anledningen af deres fødselsdag havde de kopieret Pippi Langstrømpe og gav gaver til kunderne. Sikke en sød retro tanke! I gaven var der en fin blyant, som kan plantes efter brug og så skulle der spire en fin Timian op. Set det er moderne genbrug. Fra blyant til krydderurt.

  

Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at glaslåget ganske vist passede til min krukke (Original Rührfix). Men efter en søgning på Google, opdagede jeg, at min fine krukke i virkeligheden er beregnet til at piske mayonaise i. I sin tid har der siddet et låg med piskekroge på. Jeg synes nu at den fine glaskrukke egner sig fint som opbevaringskrukke, frem for mayonaise krukke.
 

Jeg benyttede lejligheden til at tage lidt billeder i butikken med telefonen.

 
 




 

lørdag den 28. september 2013

Gåtur, Pumpkin Spice latté og the Butler

Egentlig startede efteråret vist officielt d. 21. September, men vejret har været utrolig flot den sidste uges tid. Da jeg så, at man hos Starbucks i Sallng kunne få "Pumpkin Spice Latté," tænkte jeg, at man kunne kombinere en gåtur i det gode vejr, med sådan en latté. Derfor mødtes jeg i dag med en veninde efter arbejde og gik en fin gåtur på omkring 5-6 km. På trods af, at vi bor i en storby, kan man faktisk finde lidt, som minder om skov. Vi gik omkring Mølleparken og Skovdalen.


Aller helst vil jeg gerne gå en tur i skoven, på denne årstid, men da Mølleparken og Skovdalen ligger så dejligt centralt, blev det der. Når først man kommer op til toppen, er der en skøn udsigtud over fjorden, men hyggeligst er det nu at gå inde mellem træerne, synes jeg.


 
 

Vi har før gået samme rute på denne tid af året. Jeg elsker når vi kommer op til det store træ med ægte kastanjer, som man ikke ser hver dag.
 

 
 


Kastanjerne stikker forfærdeligt, men har man handsker på, kan man samle dem op. Jeg har før lavet små troldeagtige pindsvin ud af dem, ved at klistre 2 små øjn på dem. Jeg tog kun et par stykker med hjem denne gang, for der var ikke faldet så mange på jorden endnu. Jeg mener at det er ægte kastanjer, som man kan spise. Man kan kende dem på piggene og de tre små kastanjer, som er inden i.
 

 


Da vi kom ind til centrum, skulle vi lige i et par butikker, inden vi gik på Starbucks og fik den velfortjente kop kaffe. Jeg er jo ikke så vant til at gå på kaffebar, så jeg blev glædeligt overrasket over, at rn stor kop Pumpkin Spice Latté, trods alt kun kostede 53kr. Jeg havde aldrig smagt kaffen før, men har tit hørt den omtalt på nettet, som en af efterårets favoritter blandt amerikanere.


Vi kunne godt have fået kaffen serveret i en kop, men da jeg ikke var sikker på, om jeg ville kunne drikke det hele, inden vi gik videre, fik vi dem i krus.


Måske var det fordi jeg drak med sugerør, eller også var jeg bare utrolig kaffetørstig. Kruset var ihvertfald ret hurtig tomt. Når man kommer på Starbucks har de stikkontakter placeret langs sæderne, så man altid lige kan få sin mobiltelefon eller laptop ladet op, mens man slapper af. Man skal lige vænne sig til, at Starbucks ligger inde midt i et stormagasin. Jeg synes godt man kunne have afskærmet caféen noget mere, fra Sallings mange stressende og handlende. Det er en helt anden fornemmelse at komme på Starbucks i Århus, synes jeg. Men hvis man vender ryggen til butikken, føles det lidt mere, som at gå på café. At drikke kaffe i Salling, er i hvert fald ikke længere noget, som kun er for pensionister! Men pensionister kan roligt sætte sig i Starbucks og nyde en kop kaffe på luge fod med de unge. Vi så da også et par stykker, som fandt det belejeligt at sidde ved det store bord, som fungerer som et skrivebord for folk på farten. En ældre dame sad og skrev postkort og en mand sad med adskillelige samle hæfte, som han udfyldte med guldmærker. Det så næsten ud, som om han sad i en bankohal og udfyldte plader. Faktisk havde jeg selv et udfyldt hæfte med, da jeg skulle købe en køkkenvægt. Det er ikke altid jeg køber noget med de mærker, jeg får samlet sammen, men af og til, kan man aflevere fyldte hæfter og deltage i en lodtrækning på 10.000kr. Da jeg havde købt køkkenvægten, fik jeg sagt, at jeg manglede ludt mærker til at udfylde mit andet hæfte. I mellemtiden var manden med de mange hæfter, kommet om bag i køen. Han hørte hvad jeg sagde ig sagde "jamen, dem kan du få af mig" og gav mig en strimmel med omkring 20 mærker. I forgårs var der også en fyr, som spurgte om jeg samlede på mærker, så selv om jeg vidste, at jeg kun skulle bruge 30 mærker, for at købe køkkenvægten til 100kr, tog jeg glædeligt i mod. Da jeg kom hjem satte jeg mærkerne i hæftet og har stadig lidt i overskud. Jeg har også fået mærker af min mor, som også har nogle i overskud af og til.


I Matas købte jeg en parfume, som jeg har forelsket mig i. Mariah Carey "Forever." Proppen på flasken er noget overdrevet, men pæn det er den da og så dufter den skønt og længe af blomster.


I tirsdags var jeg inde og se "The Butler," hvor Mariah Carey havde en lille birolle, som slave. Filmen var rigtig god. Den skildrede meget af det, som jeg skrev opgave om i gymnasiet i starten af 1990'erne. Jeg har altid interreseret mig for borgerrettighedsforkæmpere, som Nelson Mandela, Malcolm X og Martin Luther King og Black Panthers. Da jeg skrev min opgave om Malcolm X i 1994, havde jeg aldrig troet, at USA ville få en afro amerikansk præsident, så jeg kunne ikke lade være med at føle butlerens glæde i filmen, da han i 2008 hilste på Præsident Obama!

onsdag den 25. september 2013

Nostalgisk slikdåse og andet godt fra Norge

Min mor har haft en gammel slikdåse til at stå til pynt i mange år. Det er en norsk slikdåse, købt på Norges færgen for mange år siden!

I dag var hylden med bøtter blevet fyldt op, hos genbrugsbutikken på Kennedy Plads. Jeg skimmede den hurtigt igennem og nåede vist lige at sukke, da jeg kom til at kigge ned på gulvet. Der, ved siden af min fod, lå min mors norske slikdåse. I hvert fald var det en dåse magen til, så jeg blev utrolig glad. Den dåse fortæller nemlig en lille familie histore.


Min morfar har arbejdet i Norge i nogle år og min mor har boet der i 9 mdr. som barn. I den forbindelse har min mor og mostre været med på Larvik båden nogle gange. Jeg har også selv været med et par gange, når hele familien har besøgt de norske venner, min mormor og morfar havde der oppe. Jeg vil tro, at denne dåse stammer fra sidst i 1950'erne eller først 1960'erne, hvilket er fra før min tid... Men allerede da jeg var 2 år, havde jeg min første tur til Norge. Jeg husker ikke noget fra turen selv, men jeg har et rigtig sjovt billede fra turen. Her på billedet ses alle pigerne i familien, i ens natkjoler. Jeg var yngst, så kom min kusine, min moster, min mor, min mormor og min ældste moster! Jeg synes det billede er så sjovt at se tilbage på, på trods af, at jeg ikke selv husker turen. (Beklager den dårlige kvalitet)


Nogle år senere var hele familien der oppe igen. På den tur så vi kilder og trolde i skoven, kan jeg huske. Jeg tror endda at jeg troede trolden var levende. Jeg har fundet et billede på flickr, en af trold i Drammen, som minder om den trold jeg selv kan huske fra et foto mine forældre har. Det passer meget godt med, at vi den gang var i Drammen, Smørstein og Galleberg. I kan se billedet her.

Jo, jeg har haft en del ture til Norge, men nu er det efterhånden mange år siden sidst. Sidste gang var det også med min mormor og morfar. Da tog vi færgen til Kristianssand og besøgte deres Dyrepark, som også var rammen om "Kardemommeby," hvor røverne Kasper, Jesper og Jonathan boede, med løven, som var en gris.

 (Billede lånt her: http://www.barneopplevelser.no/ )
 
Forresten... Nu jeg er i gang med en lang smøre om Norge, kan jeg da lige fortælle, at der kommer en julefilm med de gamle figurer fra "Bjergkøbing Grand Prix" i biograferne i år. Grundet rettigheder af navnet Bjergkøbing, har man i Danmark måtte omdøbe filmen, så titlen bliver "Sofus og Ludvig i Bakkekøbing." Åhh, Bjergkøbing Grandprix var min yndlingsfilm som barn. Jeg kan stadig huske hvordan det var at gå i kælderen henne i børnefilmen, når vi fik lov at se film på det lille lærrede, der blev rullet ud. Nogle gange var det bare Tom og Jerry tegnefilm vi så, men lykken var, når vi fik lov at se "Bjergkøbing Grandprix." Jeg har selvfølgelig sørget for at købe filmen på dvd. Det er jo ren nostalgi. "Jul i Bakkekøbing" hedder årets julefilm. Jeg glæder mig allerede om end det er lidt underligt, at se figurerne i ny og topmoderne animation, frem for de vante dukker fra 1975. Man er vel til retro! I kan selv se et lille klip af filmen her.... Jeg kan forstå, at den handler om at opfinde en maskine som sørger for hvid jul til alle! Den har premiere i Danmark d. 28. november.

 




søndag den 22. september 2013

70'er Festival i "Den Gamle By i Århus" - del 2

I anledningen af 70'er Festivallen i "Den Gamle By," kunne man i gaderne ved den nye bydel anno 1974, se biler, knallerter og scootere fra 70erne. Min far genså sin første Puch knallert og min mor en lidt ældre udgave af hendes gamle Velo. Min mosters første bil var der også. Jeg fik desværre ikke taget nogle ordenlige billeder af dem, men her er hvad jeg fik.

 
 




 
Hos Pouls Radio



Der har vist sneget sig en lidt for nutidig drikkedunk ind i baglokalet.






 










 
 
Der var så meget trængsel i Tårnborg lejlighederne, at min mor måtte bringe min demente farmor ned på gaden, da hun ikke kunne rumme de mange mennesker. Man gik virkelig også rundt som sild i en tønde, så jeg syntes heller ikke selv, at det var en særlig god oplevelse. Det blev bare noget man var nødt til at skynde sig i gennem. Jeg tog så mange billeder, som jeg kunne komme til. Jeg havde fået et tip om, at det skulle være helt specielt at åbne skabe og skuffer og det gjorde jeg. Tænk sig. De havde gemt en Lotus gryde i et skab!
 
 

Hos den kvindelige skoleinspektør.











 
Hos Gynækologen













Så blev det for meget for farmor, som må ud på gaden og væk fra alle de mange mennesker.
 

Hos Kollektivet



Damen på billedet er Vibeke Rygård, som boede på dette værelse i det rigtige kollektiv 1974.




























Hos kerne familien. Jeg hørte flere sige, at denne lejlighed var indrettet i en noget ældre stil end 70'erne, men det passer jo meget godt med, at retro oftest er et begreb om årtierne 50'erne, 60'erne og 70'erne. Min egen lejlighed er jo heller ikke indrettet i en særlig nutidig stil, men en blanding af 50'er og 60'er stil.
 



De lå i den øverste skuffe, så jeg var nødt til at prøve!


Jeg har både den gamle nisse og de små lysholdere!



Mit skrivebord har også en bogreol på bagsiden.


Det ligner meget mit eget sofabord.
 












Sådan en har jeg også i mig køkken.

Jo, jeg kunne godt flytte ind i den lejlighed.






Børneværelset så top moderne ud.





Sådan en gyngehest havde jeg også, som barn.



 
Der var mange teaktræsmøbler den gang, men lige så mange hjemmelavede møbler. Man kunne komme langt med spånplader og ølkasser i træ. Jeg synes godt, jeg kan huske sådan nogle hjemmebyggede konstruktioner fra min fars gamle "Gør det selv" blade. Der var ikke meget, som inspirerede mig. men en ting kunne jeg godt tænke mig her hjemme. Tørresnoren under loftet hos kollektivet. Sådan en kunne jeg godt have brug for i vinterperioden, hvor mit tøj ikke vil tørre på altanen. Jeg vil lige overveje, hvordan jeg skal gribe det an, men gangen er stor nok og jeg vil meget hellere have mit tøj til at hænge under loftet, end have to tørrestativer til at stå og fylde på gulvet.
 
Der er stadig potentiale for meget mere 70'er stemning i "Den Gamle By," men de mangler fortsat gamle effekter til deres kommende udstillinger. Her kan i finde listen over de ting, som de står og mangler. http://www.dengamleby.dk/vi-efterlyser/

Alt i alt synes jeg at det var en god tur. Jeg vil tro at den nye bydel, vil vokse sig større og bedre med tiden. På nuværende tidspunkt lå en del af bydelen, som en stor byggeplads, nogle af butikkerne stod kun som butiksvinduer. Købmanden åbner først næste sommer (2014), så jeg er sikker på, at der kommer til at ske rigtig meget. Jeg vil glæde mig til at komme forbi igen om et par år. Til den tid håber jeg, at 1970'er bydelen vil være en lige så integreret del af "Den Gamle By," som de gamle huse er blevet det.

Efter vores lange besøg i "Den Gamle By" kørte vi ind til byen, for at spise. Vi parkerede bilen på havnen og gik op mod gågaden. Tilfældigvis kom vi forbi et bagagerumsmarked, blot 20 min. inden lukketid. Til min store overraskelse, lykkedes det mig at finde en æske med Anita Wangels orange glasbakker. Jeg købte også noget gammelt julepynt i træ. Fuglene er måske mere Valentines Day agtige, end juleagtige, men søde det er de i hvert fald og jeg betragter dem som julepynt. Jeg er glad for at vi lige nåede at få det med.
 




Da vi havde spist gik vi ned til bilen og kørte til Ikea, for et hurtigt nostalgisk gensyn og en kop kaffe, inden vi kørte hjem. Tænk sig, at der var en gang vi skulle  køre helt til Århus, for at komme i Ikea. Nu har vi dem heldigvis som vores nabo.

 
Bor man i Århus, kan man tage til Loppis på søndag. Det kunne være hyggeligt, hvis Ikea Aalborg også arrangerede sådan et loppemarked.